Opleidingsschool
De Tandem als Opleidingsschool
Binnen het openbaar onderwijs in Almelo zijn 8 van de 9 basisscholen Opleidingsscholen. Een aantal basisscholen zijn ook zogenaamde Academische Opleidingsscholen. Obs De Tandem is dus ook een Opleidingsschool.
Wat is een Opleidingsschool?
Een Opleidingsschool is een basisschool waar PABO studenten (Saxion Enschede en Deventer) het vak van leerkracht in de praktijk leren. Dit leren ze onder begeleiding en verantwoordelijkheid van een mentor (de leerkracht van de groep). Daarnaast is er een schoolopleider. De schoolopleider heeft direct contact met de instituutsopleider van de PABO. Hij of zij leidt samen met de mentor en instituutsopleider de PABO-student op. De theorie die studenten op de PABO leren wordt herkend en geoefend in de praktijk. De schoolopleider helpt ze hierbij door samen met de groep studenten terug te kijken op het geleerde, samen lessen voor te bereiden en het koppelen van theorie aan de praktijk. Deze combinatie maakt dat de studenten optimaal het vak leren, het zogenaamde werkplek leren.
Opleiden in de school is een krachtig samenwerkingsverband tussen de hogeschool Saxion en het werkveld. De visie vanuit Saxon en het concept OidS is ‘Iedereen leert’. Hierdoor kunnen we met elkaar goede leerkrachten opleiden!
Wat betekent dit voor uw kind?
Op donderdag en vrijdag zijn de PABO studenten in de school. Zij lopen stage. Van deze twee dagen zijn de studenten anderhalve dag in de groep. Zij observeren de leerkracht die het goede voorbeeld geeft en tevens uitleg geeft over zijn of haar handelen. Studenten ondersteunen de leerkracht en werken in kleine groepjes met leerlingen. Ook geven ze lessen. Goed voorbereid en altijd onder verantwoordelijkheid van de mentor. In de meeste groepen is een student. Dit kunnen studenten uit alle leerjaren zijn. De kinderen vinden het vaak leuk en fijn om nog een juf of meneer in de klas te hebben waar ze wat van kunnen leren en waar ze aandacht van krijgen.
Wat betekent “Opleiden In De School” voor de kwaliteit van het onderwijs?
Het is gebleken dat studenten: beter zijn voorbereid op het lesgeven, (zowel inhoudelijk als organisatorisch), ze hebben een bredere kijk op de schoolcontext, zien meer het belang van collegiale samenwerking en ze verlaten minder snel het onderwijs (van den Berg, 2013). Daarom heeft de APO Enschede/ Deventer besloten om de bachelor leraar basisonderwijs volgens dit concept vorm te geven.
Door twee dagen in de praktijkschool te zijn krijgen de studenten het hele “gebeuren” (pedagogisch, didactisch en organisatorisch reilen en zeilen) op de basisschool mee. Hierdoor worden ze goed voorbereid op hun toekomstige beroep.
Daarnaast nemen de studenten de laatste inzichten mee die zij leren op de PABO. Er vindt een wisselwerking plaats tussen de leerkrachten (mentoren) en de studenten. De leerkrachten met hun ervaring en praktijkkennis en de studenten met hun frisse inzichten en nieuwe onderwijsideeën. Door contacten met de PABO en de mogelijkheid tot scholing maakt dat leerkrachten en de school zich ook kunnen ontwikkelen.Alle leerkrachten hebben een mentorentraining gevolgd. De schoolopleider is Velon geregistreerd.
Een “leven lang leren” en samen leren en opleiden maakt dat de kwaliteit van het onderwijs optimaal is en in beweging blijft. Zo krijgen en behouden we goeie nieuwe leerkrachten voor onze toekomst en blijven zittende leerkrachten gestimuleerd en in hun kracht gezet.
Mocht u meer willen weten over “Opleiden In De School” dan verwijzen wij naar de website van OPOA (Openbaar Primair Onderwijs Almelo).